Социална политика, пенсии, доходи - 13 януари, София

Становище на Николай Бареков

Държава, член на ЕС, която не може да осигури достойни доходи за младите хора, за възрастните и за майките не може да бъде наречена достоен член на Европейското семейство. През последните години социалната политика беше изоставена от предишните правителство на заден план. Първо паради факта, че имаше икономически растеж през последните години, второ, влязохме в етап от няколко управления, в които социалната политика не беше акцентът- магистрали, пътища, естакади, имаше и идея страната ни да плати вноска за полет до Марс, но майките и хората бяха изоставени на заден план.

Когато говорим за социална политика – от едната страна стоят ниските доходи, а от друга, високата безработица. Доказано е, че от това идва и демографската катастрофа, която е основен проблем за страната. Ниски детски добавки, малките доходи, които получават майките, ниски заплати, безкрайно ниски пенсии. Само мога да добавя, че сме единствената държава в Европа, която поставя пенсионера да живее под линията на бедността. У нас тя е определена на 260 лв. Тези пари далеч не са линия на бедността, а бедствие, ако трябва да живееш с тези пари. Но държавата позволява пенсионерите й да живеят с доходи два пъти под линията на бедността. Нещо трябва да се направи, защото държавата потъва.

Искаме да се повдигне темата за измисляне на нова идеология на капитализма. Преди 15 или 20 години бяхме на път да обявим края на историята – че ще бъде излишна държавата като субект. Това претърпя провал и е добре да се признае, за да се изработи стратегия. Европейските държави са намерили своята рецепта. Най-развитите в икономическо отношение държави са и най-социалните държави.

Искаме да се повдигне темата за измисляне на нова идеология на капитализма. Преди 15 или 20 години бяхме на път да обявим края на историята – че ще бъде излишна държавата като субект. Това претърпя провал и е добре да се признае, за да се изработи стратегия. Европейските държави са намерили своята рецепта. Най-развитите в икономическо отношение държави са и най-социалните държави.

Нужна е нова икономическа философия. Капитализмът е единственият строй, който е доказал, че може да оцелява, но дивият капитализъм е фалирал. Затова заедно с експерти пишем нова стратегия за капитализъм с държавна регулация, т.е. капитализъм с граници, с релси на развитие. Нужна е нова икономическа философия. Капитализмът е единственият строй, който е доказал, че може да оцелява, но дивият капитализъм е фалирал. Затова заедно с експерти пишем нова стратегия за капитализъм с държавна регулация, т.е. капитализъм с граници, с релси на развитие.

Коментари

Atanasov
Г-н Бареков, напълно съм съгласен с Вас, че нужна нова икономическа философия за развитието на държавата. Искам да Ви кажа, че докато се лежи на тази теза, че държавата е лош стопанин и не трябва да се занимава със стопанска дейност, а само да събира данъци, положението в България няма да се оправи.След това варварско унищожаване на икономиката в страната, крайно време е държавата да създава предприятия и реални работни места, а не такива по социални програми. Г-н Бареков, имам много икономически идеи, които за кратко време биха стабилизирали икономическото състояние в страната и които не виждам сега управляващите партии да имат намерение да ги прилагат, но ако те Ви интересуват обадете се на следния имейл :atanasov_46@mail.bg
daria
ще имаме достойни доходи и достоен живот, тогава, когато имаме достойни работодатели, включително и държавата.сега повечето български предприятия, холдинги, корпорации и т.н. приличат на феодални имения с крепостни селяни, в които господарят прави каквото си иска.не е нормално работодателите ни да карат коли за над 100 000 лв, да пръскат пари по невероятни къщи, екскурзии и почивки, а ние да работим за доход, сравним с този на третият свят.как става това, след като ние работещите ги изкарваме тези пари за толкова много лукс.твърде много г-н бареков българия заприлича на онази българия, така добре описана в романа на димитър димов " тютюн ". ето това е проблема според мен. работодателите ни искат да бъдем бедни и нещастни,държавата също.
кирилов
"Нужна е нова икономическа философия" Хората така в началото са писали новите си виждания за демокрация за финансови системи още от римско време и може и да не са им вярвали околните, но тези системи са се доказвали. Сега е важно да се пренапишат нещата. Защо от тук да не тръгне някаква революция. В опита си да спасим себе си да дадем нещо ново на човечеството. Още повече като се вижда, че човечеството има проблем с парите, банките, системите...
Виж всички(3)
* Регламент за идеи и коментари