Правосъдие, държавност и правен ред - 11 декември, София

Становище на Николай Бареков

За да възстановим държавността трябва да започнем от реконструкцията на политическата система. Така трябва да гледаме на Съюз "Чисти ръце". Идеята не е нова, но дойде време чистите в политиката да поискат тази операция. Ние  сме антивирусното лекарство, инжектирано в парламента. Непреодолим фактор сме и няма как без нас да се правят каквито и да е политики в следващия парламент. Имаме само едно условие – да си проведем операцията "Чисти ръце".

Десетте опорни точки на тази операция са:

1. Политическа лустрация за създателите и членовете на криминални групировки.

2. Без членове на ДС, доказани като кредитни милионери от преди банковата криза 1996-1997г.

3. Без партии, които са били в управлението на държавата, освен ако не са освободили от своите ръководни постове бивши премиери, министри и зам.-министри

4. Подкрепа чрез бюджета и специални законодателни разпоредби за МВР, Българската армия и ДАНС. Увеличаване на личния състав, режийните и социалните придобивки, както и даване на статут на неприкосновеност. Пряк избор на полицейски шефове и началници на РПУ-та.

5. Деполитизация в НАП, ръководствата на болници, училища и други висши административни органи и длъжности, както и Областни управи и Общини.

6. Пряк избор на районни и градски съдии и прокурори. Даване на подкрепа на Главния прокурор, при ясно зададени параметри и поети от негова страна ангажименти, за бързо стартиране и приключване на проверките по сигнали срещу висши политици от Прехода. Без политизация във Висшата съдебна власт.

7. Отпадане на банковата тайна за политиците. При влизане във властта всеки политик е длъжен да даде своето съгласие за специализирани проверки от ДАНС и НАП на неговите доходи, начина му на живот, роднини по права линия и съребрена до четвърта степен. Както и проверка на всички възможни имотни и приятелски свързаности. Отпадане на банковата тайна за действащите в момента политици във властта.

8. Отказ от партийни субсидии.

9. Политиците да се откажат доброволно от участие в офшорни дружества и да ги осветят преди това пред обществото, ако са регистрирали такива.

10.  Лустрация за политици с две или повече прокурорски обвинения до тяхното отпадане.

Коментари

georgi taskov
Трябва и да се направят жизнено важни промени и в конституцията!ЗАЩОТО! без поправки в конституцията, за съжаление "милите ни политици" ще продължават с тази пародия на парламентаризъм!И не само лустрация, а и сериозни наказания!, не може да не работят и да взимат заплати не може заради партийни интереси да се саботират пленарни заседания. Все пак те за това са там! да работят за нашето общо благо , да предлагат , да гласуват закони , да взимат решения! И НАЙ ВЕЧЕ ДА РАБОТЯТ!ЗА ЗАПЛАТИТЕ СИ!! Които за сега не оправдават!Защото по сега действащата конституция, депутати, министри и т.н нямат никаква отговорност! само препоръки, без никакви санкции, което жалко.
кирилов
"Пряк избор на полицейски шефове и началници на РПУ-та" Точно така трябва да стане! Съгласен съм. Точка 9 също е мнага важна. Нащо лице в Европа трябва да показва ,че няма задкулисие , офшорки и глупости.
Виж всички(2)
* Регламент за идеи и коментари