Подкрепа на потребителите срещу монополите - 30 ноември, Варна

Становище на Николай Бареков

Искаме монополите да бъдат санкционирани и разрушени, защото където има монопол, няма справедливост. Но какво прави КЗК когато сме в условията на естествен монопол, какво прави тя, каква конкуренция защитава тя, когато три ЕРП-та са си поделили страната и на практика заради закона, който дава право на един единствен лиценз, те са монополисти. Най-добрият вариант е КЗК да разследва НС, което е позволило това да се случи. Виждате какъв абсурд – орган който се избира от управляващите да тръгне и да разследва НС поради тази проста причина, просто КЗК няма как да влезе в ЕРП-тата, освен да им прави някакви смешни проверки при положение, че те са монопол. Това е ясно.

Ето нашите 10 мерки. Нека започнем по-глобално, монополът обслужва политическата класа и олигархия. Даваме пример с ВиК, и бордовете на ЕРП-тата, така например всяка партия, която спечели изборите, си назначава целия апарат там и то управлява безотговорно. Управителят не е мениджър, отива там само на заплата. Второ, къде беше Митко Каратиста, дясната ръка на Пашата, в борда на ЧЕЗ, кой го сложи там – Бойко Бориков. Така че, първо - трябва пълна деполитизация на всички органи, които се занимават пряко с правата на потребителите. ВиК-дружества, ЕРП-та, болници и училищата – пълна деполитизация. Има случаи където членове на ГЕРБ минават в БСП и ДПС, за да си запазят местата в болниците. Имах предложение то директор на голяма болница, който е искал да премине към нашето движение, ако успея да му запазя поста пред управляващите. Разбирате ли за какъв абсурд става въпрос, аз разбира се отказах такава срамна сделка.

Нужна е деполитизация в училищата на директорския състав. В момента, ако направим една сметка, ще се окаже, че 99% от директорите са членове на партии, най-вече на управляващите. Там вече текат смени, хора от ГЕРБ преминават към ДПС.

Второ - забрана за ВиК-дружествата и ЕРП-тата да калкулират загубите си в сметките на потребителите.

Трето - право на индивидуална жалба до КС. Автор на тази идея е дългогодишен член на Конституционния съд, който иска анонимност. Няма как обикновеният гражданин да няма достъп до най-висшия орган на държавата. Имаме в момента 12 много добри юристи, морални, честни, които буквално стоят безработни. Те гледат по 3-4 дела годишно. 6 месеца се занимават с казуса Пеевски, това е абсурд при положение, че ред права на гражданите стоят нарушени.

Четвърто - партии и политически лица да нямат право да са членове на медийни дружества с изключение на партийните органи. В случая с телевизия „Алфа“ нещата са ясни, но „Скат“? Твърди се, че 30% от една телевизия и на водеща политическа фигура. Откъде на къде аз напуснах телевизията, а други стоят задкулисно? И как да защитим своите права. обадих се, когато ме клеветиха, и ми казаха, е, водещата те е споменала, имаш право на 8 секунди отговор. За 8 секунди мога да кажа само едно „добър ден“.

Пето - повече лицензи за електроразпределителните дружества. Вторият вариант е да се направи алтернативен вариант на ЕРП, докато бъде разрушен монополът. И третият вариант да има Златна акция на държавата с контролни функции при ценообразуването и инвестициите и по възможност да не се държи от Румен Овчаров.

Шесто - КЗК и нейната работа в естествените монополи, тази функция трябва да се регламентира когато говорим за естествени монополи, защото аз ще ви дам още един пример с естествен монопол. Това е глината, която се копае за ТЕЦ-овете от дружеството на г-н Прокопиев. Без тази глина няма да има ток, а от Гърция никой няма да тръгне да я внася, но в крайна сметка, цените на тока бяха вдигнати точно заради този монопол. Тя се копае до ТЕЦ-овете и им се продава на десеторно по-висока цена, защото там човекът е монополист. Той казва – купуваш го на тази цена, ако не искаш, няма, а ако няма, няма и ток.

Седмо - операция Чисти ръце – тя има много общо с монопола, защото ще открие различни връзки като тази на Митко Каратиста и Борисов,или на Моника и Станишев.

Осмо - отрязване на партийните субсидии. Не може в момента партия ГЕРБ да е най-богатата фирма. Посочете ми коя друга фирма има на влог 29 милиона на влог в банка.

Девето – да се трябва да се съкрати броя на депутатите, трябва да има мандатност

Десето - предлагаме да има Народни магазини, те да са държавни и да продават стоки и услуги на цени до себестойност и без печалба. В тях да пазаруват само социално слаби граждани или хора с пари до линията на бедността. С тази мярка ще се забрани и на големите хипермаркети да не работят по един нед в седмицата. Тази мярка беше предложена от сегашното правителство, но те бързо се уплашиха.

Коментари

raichevam06.1981@abv.bg
според мен първо трябва да се наблегне на образованието- средно и висше, защото това е най-важното за да имаме подрастващо поколение с ценности,морал и индивидуалност!!!! Средното образование и по мое време през 1995-1999г.се пестяха средства от нашата професионална квалификация и това е професионалната гиманазия по туризъм в ГАБРОВО,ДА НЕ ОПИСВАМ С ПОДРОБНОСТИ В КАКВА МИЗЕРИЯ И СТУД СМЕ УЧИЛИ, А НИВОТО НА НЯКОЙ ОТ ПРЕПОДАВАТЕЛИТЕ БЕШЕ НА НИВО МАХЛЕНСКО И ПРОСТАШКО!!!ДРУГИЯТ ВАЖЕН ВЪПРОС Е НАЦИОНАЛНАТА СИГУРНОСТ И АРМИЯТА,ЗАЩОТО С ТЕЗИ НАПАДКИ И ПРЕТЕНЦИИ НА ЕРДОГАН ЗА ТЕРИТОРИИ НЕЩАТА МОГАТ ДА СТИГНАТ ДО ВТОРО ТУРСКО РОБСТВО!!! ВОЕНННАТА СЛУЖБА ТРЯБВА ДА Е ЗАДЪЛЖИТЕЛНА ЗА ДА СЕ ДИСЦИПЛИНИРАТ МЪЖЕТЕ И ДА СЕ СПРЕ ТАЗИ ГЕЙ МОДА, ЗАЩОТО НЕ ОСТАНАХА ИСТИНСКИ МЪЖЕ С ДОСТОЙНСТВО И ЧЕСТ!!! ТРЕТИЯТ ВЪПРОС НЕ ПО МАЛКО ВАЖЕН Е БЕЖАНЦИТЕ ДА СЕ ЕКСТРАДИРАТ ЗАЩОТО ПОВЕЧЕТО ОТ ТЯХ СА ТЕРОРИСТИ И ТЯХНАТА ЦЕЛ ИСЛЯМИЗАЦИЯ НА ДЪРЖАВАТА НИ!! ВСИЧКИ ДРУГИ ВЪПРОСИ СА МАЛОВАЖНИ ПРЕД НАЦИОНАЛНАТА НИ СИГУРНОСТ И БЪДЕЩИТЕ ПОКОЛЕНИЯ КОИТО СЕ ОБУЧАВАТ И ВЪЗПИТАВАТ И ОСАКАТЯВАТ ПРОФЕСИОНАЛНО И И ЛИЧНОСТНО !!!!!!??? ПОВЕЧЕТО ОТ ИДЕИТЕ НА БЕЗ ЦЕНЗУРА ОТГОВАРЯТ НА МОИТЕ ВИЖДАНИЯ ЗА РАЗВИТИЕТО НА МОЯТА СТРАНА!!!! НАДЯВАМ СЕ ДА СЕ ВСЛУШВАТЕ И В ПРЕДЛОЖЕНИЯ ОТ ХОРА ИЗВЪН ХОРАТА В БЪЛГАРИЯ БЕЗ ЦЕНЗУРА НИЕ СЪЩО ИСКАМЕ ДА УЧАСТВАМЕ, ЗАЩОТО СМЕ ПОТЪРПЕВШИ И БЕЗРАБОТНИ!!!
dragshan
"Деполитизация" на административния персонал.Толкова трудно за постигане, бих казал, защото именно бюрокрацията е онази вътрешна държавна машина, която изпълнява нарежданията на политическите управници. Това е наболял проблем, защото след избори всеки чиновник трепери за мястото си... как по такъв начин един човек може да си върши работа? Смела идея, която бих подкрепил.
diana888
интересува ме какво е мнението ви за концесиите за злато и проучванията за шистов газ. никъде не говорите за това , никой не говори за това
Виж всички(6)
* Регламент за идеи и коментари