Подкрепа на потребителите срещу монополите - 30 ноември, Варна

Бареков се срещна с най-строгоохранявания политик в Колумбия

0
Евродепутатът е номиниран от ЕС да участва в подписването на мирния договор между Колумбия и FARC

Евродепутатът и член на Изпълнителното бюро на групата на ЕКР Николай Бареков е на посещение в столицата на Колумбия – Богота. Поводът за визитата е подписването на мирния договор между правителството на Колумбия и въстаниците от FARC и националното допитване „за“ или „против“ споразумението, което ще се проведе тази неделя.

В делегацията,  командирована от ръководството на Европейския парламент, Бареков е единственият представител на „Европейските консерватори и реформисти“, останалите членове са част от „Европейската народна партия“.

През първия ден от визитата европейските депутати са провели лична среща с най-строгоохранявания политик в Колумбия експрезидента Алваро Урибе, известен с позицията си на борец срещу наркомафията и партизанските групировки.

През миналото десетилетие консерваторът подема, подкрепяна от САЩ, военна кампания срещу FARС, която води до тежки загуби на лявата групировка. Той е създател на проект за формиране на въоръжени групи от населението с цел защита от партизанските групировки и наркотрафикантите (CONVIVIR). Статистиката показва, че по време на негово управление броят на отвличанията и убийствата в департамента е намалял с 60 %.  Днес Алваро Урибе оглавява  лагера на противниците на споразумението с  FARC за финализиране на продължилия половин век конфликт.

В рамките на вчерашния ден делегацията се е срещала с редица конгресмени от Колумбия, сред които колумбийският външен министър Мария Анджела Холгуин и първият министъра на труда и настоящ министър на следвоенния период (Minister for Post Conflict) и съветник Рафаел Пардо.

Коментари