Вашите сигнали за нередности
подайте сигнал
Безплатна юридическа помощ

"Евромайки" протестираха в Стара Загора

3
Снимка: barekov.com
Недоволството им мина под мотото "Не на лекарските грешки"

"Евромайки" и граждани от Стара Загора излязоха на протест. Тяхното искане е да се отнемат лекарските права на д-р Лидия Бориславова до приключване на досъдебното производство срещу нея заради смъртта на 3-месечния Павел.

Детето почина в началото на януари. Детето е имало хрипове и в същото време е трябвало да му бъдат поставени две ваксини, които се слагат до 8-месечна възраст. Лекарката преценила, че няма проблем да му се поставят и ги сложила. Но здравето на бебето се влошило. Последвала още една консултация с лекарката, тя отказала да изпрати Павел на педиатър, вместо това му назначила капки за нос. На 20 януари здравето му обаче се влошило. Вечерта имал сополи и хрипове. Майката впръснала в нослето лекарството, в основата, на което е морска вода и звъннала на лекарката. Тя назначила среща след ден, защото имала много болни и препоръчала да продължат капките за нос. В уречения ден лекарката пак прегледала Павел и отново отсякла, че гърдите му са чисти и че не чувала хрипове, но изписала "Виброцил". На 23 януари вечерта майката го изкъпала и му сложила капки, но на следващата сутрин го намерила студен. Семейството повикало "Бърза помощ", екипът се борил 45 минути, но не успял да спаси детето. След аутопсията е станало известно, че Павел е получил отток на мозъка и белия дроб, вследствие на хеморагична пневмония.

Случаят е показателен, каза Даниела Колева от "Евромайки", ето защо според нея и според ръководителя на здравната работна група на ББЦ доц. Д-р Христо Бозов всички деца трябва да имат директен достъп до педиатър, а не както сега с направление от личния лекар. На следващо място те искат промяна в законодателството и да отпадне задължителната ваксинация и съответно и санкциите, които предвижда закона. "Нека когато се слагат ваксини на детето и родителите да са фактор", казват от "Евромайки". Според тях сегашната практика е порочна, защото стимулира корупцията. Масово родителите плащат, за да се впише, че на децата им са сложени ваксини, за да избегнат санкциите, лекарствата се изписват, а след това всичко се хвърля в коша, но детето остава неваксинирано. При една епидемия обаче, това ще се върне като бумеранг, защото никой в момента не знае колко точно деца са ваксинирани.

В момента "Евромайки" имат и подписка, в която са се разписали над 1200 души в подкрепа на семейството на Павел, с нея се настоява за отнемане на лекарските права на д-р Бориславова до приключване на досъдебното производство срещу нея и справедлив и открит процес.

След протеста в Стара Загора беше учредена и женската структура на "България без цензура". Тя ще се ръководи от Боряна Колева. Тя е майка на две деца, работи в туристическия бранш и има богати контакти.

Коментари

кирилов
Все едно се намираме в Омдурман... не в България и не в ЕС!
Balistic
Като цяло на лекарите трябва да се хвърли едно подробно око за работата им, защото е много отговорна, а те напоследък нищо не правят освен да реват за пари и пак пари.. Имам една позната, която я разиграват лекарите от нейния град и се чудят, кой да и таде направление за Стара Загора за някаква снимка и от там да я удобрат за да я изпратят в София на лечение.. Това е безобразие супер болен човек да го караш да обикаля от град на град, защото някой не си върши работата!
cvetozar_lubenov
Това е най-страшното нещо за един родител. Да пази Господ от такива неща. Нека докторката си получи наказанието, защото явно не е достатъчно компетентна!
Виж всички(3)

Архив

Абонирайте се за да получавате най-новите статии: