Вашите сигнали за нередности
подайте сигнал
Безплатна юридическа помощ

Ще призова компетентните европейски институции да окажат подкрепа на българската съдебна власт

0
В търсене на обективната истина по случая ваксините

Ще призова компетентните европейски институции да окажат подкрепа на българската съдебна власт, която, макар и година по-късно, се мобилизира и инициира действия по разследване на управляващите.

Припомням, веднага след като стана ясно (още през октомври 2015 година), че ваксините "Пентаксим" и "Еувакс", внесени от Турция, нямат разрешение за употреба в България информирах и призовах Европейската комисия да извърши проверка. Въпросите, които тогава отправих до независимия изпълнителен орган на ЕС, бяха следните:

1. По какъв начин Комисията би могла да подсигури произхода и качеството на ваксините, закупени от съответния здравен орган в държавите — членки на ЕС?

2. Би ли могла Европейската комисия да предостави насоки относно това по какъв начин държавите членки, които имат задължителен имунизационен календар, следва да поемат ангажимент към децата с проявили се странични реакции вследствие на ваксинация?

В отговор лично до мен г-н Андрюкайтис, представител на Комисията, заяви, че държавите членки или определените от тях частни или публични институции, които си набавят ваксини директно от доставчиците, разполагат с пълна автономност по отношение на подбора на ваксините, ценообразуването и процеса на доставката.

Днес обаче вече е ясно, че проблемът не е търговско-правен, а касае здравето на хиляди ЕВРОПЕЙСКИ граждани. Това вече със сигурност е от компетенциите на органите на ЕС. Още тази седмица ще призова европейските институции за съдействие и подкрепа за откриване на обективната истина по случая, поемане на отговорност от длъжностните лица, чиито действия са поставили в опасност живота и здравето на българския народ, и респективно осъждането на виновните дейци.

Коментари

Архив

Абонирайте се за да получавате най-новите статии: