Вашите сигнали за нередности
подайте сигнал
Безплатна юридическа помощ

Харманли отново на протест заради бежанците

2
Снимка: barekov.com
Хората тънат в неяснота, искат властите да им дадат отговори

Жители на Харманли излязоха на протест, заради трупащите се проблеми с бежанците в града. Той беше подкрепен от женската структура на "България без цензура" "Евромайки" и ВМРО. Солидарни с жителите на града бяха майки от Хасково и Димитровград, които дойдоха на място, за да ги подкрепят.

Местните хора недоволстват от липсата на диалог с властите и трупащите се проблеми около бежанския лагер. До момента никой от управниците ни не се е спрял да разговаря с гражданите и да ги изслуша, каза Калина Крумова от "Евромайки". Тази седмица в бежанския лагер бяха еврокомисарят по вътрешните работи Сесилия Малмстрьом и вицепремиерът Цветлин Йовчев. Двамата разговаряха с бежанците, но не и с хората от града, което според местните жители е сериозен пропуск. След посещението си там еврокомисарят Малмстрьом заговори за нуждата от интеграцията на бежанците, но не каза как точно я вижда. Градът е около 12-хиляден, а в момента там са настанени 5 хиляди бежанци, при това съотношение идеята за интеграция изглежда твърде неясна и се нуждае от сериозно обсъждане, смятат местните хора.

Жителите на града казват, че се чувстват несигурни за своята безопасност и настояват за засилено полицейско присъствие и видеонаблюдение в района. Но до момента и тази им молба остава нечута. Изумителното е, че днешният протест беше охраняват от много повече полицаи, отколкото са тези, занимаващи се с охраната на лагера, коментираха протестиращи.

Калина Крумова обяви, че е крайно време въпросът да бъде проучен и да се намери решение и то от българските власти. По този повод тя каза, че "България бе цензура" и ВМРО ще организират на 4 април, петък, кръгла маса в Народното събрание. "На нея са поканени депутатите, вътрешният и външният министри, омбудсманът, нека изслушат гражданите и да кажат пред тях какво смятат да правят", отбеляза Крумова.

Коментари

cvetozar_lubenov
Никой от управляващите не дава обяснения на хората за проблемите, които са им в ежедневието. Само дават обяснения по скандалите в парламента. Тъжна картинка.
кирилов
Защото на никой от управляващите не му пука за хората. Уви. Сами трябва да си помогнем и с помоща на такива добри хора като Евромайките!
Виж всички(2)

Архив

Абонирайте се за да получавате най-новите статии: