Вашите сигнали за нередности
подайте сигнал
Безплатна юридическа помощ

С общи усилия осигурихме 10 млн. евро от ЕП и ЕК за Хитрино

0
По мое мнение на този етап България може да разчита на сума от порядъка на 10 млн. евро, отпуснати от спешните фондове на ЕК.

Снощи в Страсбург в качеството си на български евродепутат разговарях с комисаря по регионалното развитие г-жа Корина Крецу за отпускане на средства от извънредните европейски фондове за бедствия и аварии за катастрофата в Хитрино.


Г-жа Крецу, която е голям приятел на България, е била подробно информирана за ситуацията освен от мен, също от вицепремиера Томислав Дончев и от председателя на Комисията по регионално развитие в ЕП г-жа Искра Михайлова.


Процедурата по отпускането на парите вече е задействана. Г-жа Крецу пое ангажимент пред мен, че решението ще бъде взето от ЕК в най-кратки срокове. Разказах й подробно за броя на жертвите и за огромните опустошения в населеното място. 


Днес ще напиша доклад до Комисията по екология, на която съм член, за да поискам извънредна финансова помощ за справяне с последствията от екологичната катастрофа в Хитрино. 


Тази сутрин поисках от секретариата на ЕП по време на следващото заседание на Комисията по екологията през януари 2017 да поканим министъра на екологията в българското правителство да докладва за измеренията на щетите от катастрофата в Хитрино. На срещата ще поканим и двамата еврокомисари, които отговарят за тези проблеми - Мигел Ариас Канете и Корина Крецу. Целта е да осигурим европейски средства за трайно обработване на района, за възстановяване на почвата и водата.


По мое мнение на този етап България може да разчита на сума от порядъка на 10 млн. евро, отпуснати от спешните фондове на ЕК.

Коментари

Архив

Абонирайте се за да получавате най-новите статии: