Вашите сигнали за нередности
подайте сигнал
Безплатна юридическа помощ

Евромайки: Имитациите на разцепление в ББЦ са пълен фарс

0
Снимка: barekov.com
Опитите за дестабилизацията на партията и женската структура са доказателство за влиянието ни

"Никой не рита умряло куче" – тази прекрасна българска поговорка е единственото, което изниква в съзнанието ми като отговор на провокациите към ББЦ в последните дни. Българският фолклор открай време достатъчно живописно е окарикатурил проявите на завист, алчност и самозабрава. Искам единствено да припомня, че „Евромайки“ се превърна в най-силната женска формация в политическата ни история за отрицателно време. Затова приемам за напълно нормално нежеланието на дадени лобита и личности да приемат успехите и позиционирането ни в обществото. Нормално за удобно настанилата се по всички етажи и структурки на властта политическа „класа“, не желателно или приятно. За по-малко от 10 месеца дамската структура на ББЦ изгради свои представителства в 42 населени места в страната и даде нов облик на жената в политиката – жената-майка, съпруга, дъщеря, професионалист.

Резултатите от изборите за Европейски парламент само дадоха официалното доказателство- значителна част от гласувалите за нас са именно дами. Тази причина ни даде основателна повод да се гордеем. Само че българите често бъркат гордостта с горделивостта, свободата със свободията и доверието с наивността. В политиката, в живота, в семейството винаги има кризи, трудни моменти, премеждия. При силните личности те дават допълнителна енергия и стабилност, уроци и поуки. Често дори нов живот и светлина. Тръгват си и напускат слабите. Онези, които избират лесните пътища. Тези, които не желаят да влязат в истинската битка. А тя е да можеш да изчакаш, да се опиташ да разбереш, да изградиш мост вместо да разрушиш вече съществуващ, да търсиш диалог вместо конфликт. И, най-вече, да имаш културата на общуване- да можеш не само да празнуваш някъде, но и да си тръгваш с гордо вдигната глава от същото място. Не през съобщения в онлайн пространството или медиите. Смелите, достойните, дейните хора не постъпват така.

Пиша емоционално, от сърце, от болка. Не политически. Защото дори в работата си, в „Евромайки“, с всички колеги контактувам с уважение, доверие, симпатия, не по задължение. Да, не се прави така в политиката. Но личното ми мнение е, че за да си добър политик, трябва да имаш душа, ранимост, емоции. Да бъдеш първо Човек, а след това политическо лице.

Дали става дума за структура във Враца, Сливен, Котел или който и да е град, тези момичета са били част от семейството на ББЦ. Или поне аз съм ги приемала така. И колкото и да е наивно, дори след всички тези провокации, ще продължа да го правя. Най-трудното е да си на политическата сцена и да запазиш вярата си в хората, но аз отказвам да изпадам в параноя кой кога ще ме предаде. Мен или партийната кауза. Няма значение. Все е болка. Болката, че си се предоверил, че не си преценил правилно, че не си усетил пропукванията. И, доколкото грешката ми като председател на „Евромайки“ е в прекаленото ми желание да вменя коректност и отговорност на хората си, поемам своята вина. Само че напускането на една, две, три или пет председателки нито означава разпад, нито е равнозначно на апокалипсис. Силната организация се гради на силни личности и напускането на една единствено дава път на друга. А „Евромайки“ търси и създава лидери!

Всеки разумен човек с елементарен поглед към политическите процеси е наясно, че рокади се случват във всяка партия. Да- по различно време, по различен начин, но навсякъде. При засиления натиск в медиен и политически план, процесите в ББЦ са силно ускорени.Този на прочистване не прави изключение. Действително, нека всеки, който не се чувства на място, не е сигурен, не е запален в каузата на партията ни, да си тръгне! Приветствам подобни стъпки! „Евромайки“ и ББЦ имат нужда от силни, уверени и стабилни личности! Вратата е отворена, защото само хора с искрени убеждения са добре дошли при нас. Недоволни и неразбрани винаги ще има. Хора с неудовлетворени амбиции също. Нашата мисия обаче е да създадем една по-добра, спокойна и просперираща България за децата и родителите ни, а не да задоволяваме чиито и да е прищевки за постове и признание. Не сме партия на политическите пазарлъци и няма да водим такива. Дори с цената на загуби, интерпретирани тенденциозно като драматични.

Нито „Евромайки“ напускат Бареков, нито ББЦ се разпада! Стига измишльотини и упражнения на „експерти“ и „доброжелатели“! „Евромайки“ са съставна част от партията, както всяка жена е център на силата ни. Можем да печелим и да мобилизираме. Можем и да губим битки, за да спечелим войната. Защото войната за силна партия се печели само със силни водачи. Със знанието, че не си сам, че ти вярват безрезервно, че ще победиш, просто защото това е мисията ти, а не избор на работно място, откъдето си тръгваш с предизвестие. А, явно, в случая, и без такова.

„Евромайки“ не просто са дамската структура на ББЦ, те са доверието, смелостта, амбицията на Николай Бареков да даде път на жените – бойци в политиката. Жените, които да изперат мръсните ризи на пионките и с чисти ръце да построят нов път за децата си. Вярвам, че ролята на българката е да обединява, да дава живот, да гради. На „Евромайки“ също. Тези, които намират други начини и пътища, са свободни са се реализират извън редиците ни. Уважаваме правото на личен избор, но поне легитимиран по конструктивен, цивилизован начин. И все пак- въпрос на избор и лична хигиена е как да напускаш- дали с гордо вдигната глава или с нежеланието да се разминеш дори по един и същи тротоар с доскорошен съмишленик.

Членовете и симпатизантите на ББЦ и „Евромайки“ навсякъде в България са сплотени повече от всякога- трудностите само ни показват колко значими сме и какви още провокации ни се готвят. Що се отнася до „ напускането“ на председатели и членове на „Евромайки“ във Враца, Сливен и Котел- промяната само ще донесе нови хоризонти и сили на структурите ни. Промените в състава на ръководствата ще станат по съответната процедура и провеждане на събрание в най-кратки срокове.

Използвам възможността сърдечно да благодаря на всички „Евромайки“, членове и симпатизанти на ББЦ, дори на хората, които не ни харесват, но ни коментират и имат отношение към дейността ни. Времето и вниманието на всеки човек в днешно време са дар! „Евромайки“ ценят такива скъпи подаръци! Учим се от загубите и критиките и се радваме на малките неща в живота- онези, които нямат етикет и цена, а остават… Непреходните!

Коментари

Архив

Абонирайте се за да получавате най-новите статии: