Вашите сигнали за нередности
подайте сигнал
Безплатна юридическа помощ

ЕП прие резолюция на Бареков

0
С 586 гласа за и само 19 против днес Европейският парламент гласува приемането на резолюция по доклада относно ограничаване на трансмазнините на комисията по околна среда (ENVI)

С 586 гласа за и само 19 против днес Европейският парламент гласува приемането на резолюция по доклада относно ограничаване на трансмазнините на комисията по околна среда (ENVI). Докладчик по темата от страна на консерваторите е българският евродепутат Николай Бареков, който стана обект на ожесточени нападки от родните "журналисти" на частната национална телевизия bTV, затова, че не знае английски език. Очевидно "неграмотният" Бареков успява не само да изпълнява задълженията си на европейски депутат, но и да работи в името на здравето на децата ни. 

В текста на резолюцията депутатите подчертават, че трансмазнините се използват с основна цел - печалба. Множеството от компаниите, които работят в сферата на хранително-вкусовата промишленост, предпочитат да използват хидрогенирани, а не течни мазнини. Вредният продукт е евтин и има по-дълга трайност от обикновените мазнини, отбелязват евродепутатите.

В България двама на всеки трима души умират от сърдечно-съдови заболявания - миокарден инфаркт, мозъчен инсулт, сърдечна недостатъчност. С около 2-2.5 млн. души със сърдечно-съдови заболявания България е на първо място в ЕС и на трето в Европа по смъртност по този показател. Всеизвестно е, че трансмазниините са сред основните причинители на инфаркт и инсулт. Ограничаването им ще донесе бързи и значителни ползи за здравето, категоричен е съдокладчикът на европейската законодателна резолюция Николай Бареков.

 

Премането на резолюцията ще доведе до ограничаване на трансмазнините и до сътрудничество с държавите-членки с цел увеличаване на грамотността на населението по отношение на храненето.

 

Коментари

Архив

Абонирайте се за да получавате най-новите статии: