Вашите сигнали за нередности
подайте сигнал
Безплатна юридическа помощ

Американските визи за България не трябва да отпадат

0
Последствията за държавата ще са катастрофални, предупреди евродепутатът

Против отпадане на американските визи за България се обяви евродепутатът Николай Бареков. Това стана по време на дебат в ЕП  -  трябва ли ЕК да върне временно визите за гражданите на САЩ заради отказа на Вашингтон да предостави безвизов достъп за гражданите на пет държави от съюза - България, Хърватия, Кипър, Полша и Румъния.

Бареков е категоричен, че ако това се случи, последствията за държавата ни биха били катастрофални. Решаването на визовия проблем между България  и САЩ  трябва да остане приоритет и на двете държави, смята евродепутатът. За да аргументира позицията си, Бареков изтъкна три основни причини. Най-големите му опасения са от това, че при падане на визите, България ще загуби своя млад интелектуален потенциал. 

България е бедна,за съжаление изключително корумпирана и с поредица от слаби правителства през последните 25 години. В страната ни няма достойно заплащане, поради което много млади „мозъци” търсят препитание в чужбина.  Не бих искал да подкрепя подобно изтичане на „мозъци” към САЩ, защото само за месеци България ще опустее”, заяви Бареков.

Като друга основна причина за позицията си той изтъкна съществуващия риск за износ на криминален бизнес от България към САЩ. По думите му подобен експорт към страни, извън ЕС, у нас вече е утвърдена практика. На финал Бареков припомни, че ЕС не е федерация и не следва управлението на държавите-членки да бъде централизирано. Той е категоричен, че българското правителство трябва само да решава проблемите си, а европейските институции да имат единствено спомагателна функция.
Резолюцията за визовата реципрочност със САЩ, която пряко засяга България, ще бъде гласувана от законодателния орган днес по време на пленарната сесия на Европейския парламент. 

Коментари

Архив

Абонирайте се за да получавате най-новите статии: