Малък и среден бизнес - 16 ноември, София

Становище на Николай Бареков

Три са факторите, за да има икономическо развитие – политическа сигурност, некорумпирани правителство и администрация, както и прозрачност на икономическите намерения на всяка политическа сила. Всяка партия трябва да излезе преди изборите с проект за бюджет, одобрен от браншовите организации, неправителствения сектор и синдикатите.

Ще искаме забрана големите супермаркети и молове да работят в събота и неделя, което ще даде шанс на кварталните магазинчета да оцелеят. Отделно търговските вериги трябва да бъдат задължени да изкупуват земеделска продукция от районите, където са разположени. Предлагаме да се създадат държавни фирми в земеделието и иновативните технологии. Нужни са специални субсидии за микробизнеса в обезлюдените райони, както и сериозни промени в ЗОП, където малките фирми да получат статута на подизпълнители. "България без цензура" иска забрана за участие в обществени поръчки на офшорни компании. Предлагаме да се създадат фондове за по-лесен достъп на малкия бизнес до субсидии, както и банка за евтини кредити за тях.

Предлагаме да има данъчна ваканция за дребните предприемачи, наели през годината 10% повече хора от предходната на заплата над минималната. Обмисляме и идеята да отпадне програмата "Джереми", която се оказва, че храни банките посредници, а не помага на бизнеса.

Лозунгът ни е: "За малкия бизнес - подкрепа, за средния - възможности, за големия – правила".

Коментари

ivankobnova
Живях и работих в четири държави от ЕС - общо 10 години. Видях как развитите държави си развиват малкият и средният бизнес. Беше ми интересно как Кипър брани своите граждани и техният бизнес. Не зависимо че в момента изпаднаха в голяма финансова криза те пак са по добре от нас. Там имат закон според който годишен доход на лице или фирма до 25000Е не се облага с данък. Над тази сума обаче данакът прогресивно разте. Ето защо там бензиностанцийте не са собственност на определена верига, а всяка бензиностанция е собственност на една фамилия и там се водят на работа до девето коляно роднини за да плащат нисък данък върху печалбата. Само дето дадена бензиностанция търгува с продуктите на дадена верига. За това там богатите хора и богатите фирми плащат държавната издръжка на бедните. Там бедни почти няма. В България е обратно Всички бензиностанций от една верига са собственност на малка група хора. В България бедните плащат данъци за да живеят богатите и да стават още по богати. В Кипър има закон за фалит на семейството според който банките не могат га вземат единственното жилище на семейството при не платежноспособност на кредита. В България обаче може и никой не мисли за бедните. В България богатите се лекуват в престижни държавни болници безплатно. Такова нещо в Кипър не може да се случи. Там си плащат. Написал съм доста анализи, но едва ли ще видят бял свят защото цензурата в България наистина съществува.
metodi47
Колкото повече малките предприятия са приоритет на държавата, толкова по-добре ще бъдат обикновените хора!
Христо
Ако във всеки град има обособено пространство, където малките производители ще могат да продават без бюрокрация продуктите си хората ще могат да купуват истинско мляко или истинско сирене и т.н. производителите ще получават нормална цена за труда си и доста хора ще се върнат към земята. Пазарът е най-важния фактор за един малък производител, елиминират се посредници като клиентите получават истинска стока на добра цена.
Виж всички(5)
* Регламент за идеи и коментари