Здравеопазване - 24 ноември, София

Становище на Николай Бареков

Ние идентифицираме проблемите, които са важни за българското общество. Неслучайно първият разговор, с който започнахме инициативата „Десет разговора за България“, бе за демографската криза, за жалост здравеопазването е част от този проблем. Реформата в сектора започна преди години, но така и не беше завършена и остана на ниво 1999 година.

За нас най-важно е в здравеопазването да има стратегия. А що се отнася до мерките, ние искаме незабавно да се въведе регистър на заболяванията и болните, електронна здравна карта.

Нека здравното осигуряване бъде либерализирано, кому е нужно да има само една здравна каса. Нека хората имат свободен избор къде и как да се осигуряват. Нека има и втори тип осигуряване със Златна карта, която да ти дава повече привилегии – по-добра болнична стая, безплатен избор на екип. Т. е. – хората с повече пари, които преценят, че една по-висока вноска би си заслужавала, да плащат повече и да получават повече за парите си когато се наложи.

В момента ние имаме 2 милиона българи, половината, от които живеят у нас и са аут за здравната система – те не могат да вземат ТЕЛК, не могат да отидат в болница, нямат право на бърза помощ. Кой ще се погрижи за тези хора. Затова ние искаме не първа и втора класа, както е в момента, а първа класа и екстра класа. Едната ще е за всички граждани, а втората – за онези, които са си платили повече.

Искаме и задължителни профилактични прегледи. Особено за хората от вътрешността на страната. Не е нормално, че има хора, особено в Родопите и Северозападна България, които от години не са виждали лекар.

Важно нещо са и лекарствата за децата, за нас, малчуганите до 7 години трябва да ги получават безплатно. Начини от къде да се намерят пари има. Простата сметка показва, че на година това би струвало около 100 млн. лева. Ако към това бъдат включени и пенсионерите, сумата става 500 млн. лева. Да, парите не са малко, но не са и много. Но от тук следват и ред други неща. Първо, майките ще са повече мотивирани да раждат. Второ, ползи ще има и за икономиката – ако държавата поеме личните асистенти на пенсионерите, това ще генерира работни места.

Задължително здравеопазването трябва да бъде поставено на регионален принцип. Не е нормално живеещите в София да имат повече права, отколкото хората от Девин, например. Нека имаме 8 административни центъра, а заедно с това да се окрупнят и университетските болници – Плевен, Варна, Пловдив, Стара Загора, София и те да поемат мениджмънта на малките. И така да има пътека на хората, говорим за 3-степенно здравеопазване – спешна помощ, първа помощ и висша здравна помощ. Нека хората от Девин да знаят, че големите операции ще се правят в Пловдив, живеещите в Разград ще търсят лекарите от Варна.

Коментари

nadka27
По мое мнение, за да се уреди здравната система, следва да се въведе лична здравна сметка.Малък процент от сумата на осигуравката да отива в обща сметка, за да подсигурят децата и безработните, а оостаналото да постъпва по лична сметка на осигуряващия се.
miresa
Според мен штом има министерство на енергетика и на здравеопазване зашто сани тиа готованковци на ДЕКЕВАР и ЦДРАВНА КАСА едат парите а народа веднее,ЕЛ-Енергиата да баде даржавна както и здравеопазването
iliander
Огромната корупция в БГ психиатрията има "фалшиво" психихо болни,зада могат да се ограбват пациентите с подкрепа на предателски настроени адвокати.
Виж всички(9)
* Регламент за идеи и коментари